Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

Bu benzeri görülmemiş ve zor zamanlarda her iki iş kolumuzda da hem gelir hem karlılıkta beklentilerimizin üzerinde gerçekleşen güçlü performansımızdan ötürü memnun olduğumu ve bundan cesaret aldığımı belirtmek isterim. Bu güçlü performans, hem organizasyonel çevikliğimiz hem de değişen ortama ve yeni iş yapma şekillerine uyum sağlama yeteneğimizden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu zor önemde faaliyetlerimizde herhangi bir kesinti yaşanmadığından ve organizasyonumuz genelinde ciddi bir sağlık sorunu bildirilmediğinden dolayı da mutluyum. Önümüzdeki dönemde belirsizlikler ve zorluklar sürmeye devam edecek olsa da krizden öğrendiklerimizden yararlanarak bu zorlukların üstesinden geleceğimize inancım tam.

Bu yılın ilk altı ayı üç farklı dönemden oluşmaktadır. Yılın ilk iki ayında planlarımızın önemli ölçüde üzerinde sonuçlar elde ederek seneye çok iyi bir başlangıç yaptık. Öte yandan, Mart ve Nisan aylarında hükümetler tarafından alınan tedbirler en yüksek seviyede olduğundan ve bu durum işimizi olduğu kadar sosyal hayatı da olumsuz etkilediğinden, Mart ve Nisan ayları tüm operasyonlarda en zorlu aylar olmuştur. Olumlu hava koşullarının yanısıra tüketicilerin yeni normale uyum sağlamasıyla tüketici talebi desteklenmiş ve Mayıs ayında toparlanma görülmeye başlamıştır. Haziran ayında ise tedbirlerin kademeli olarak kaldırılmasıyla birlikte hacimlerde ciddi oranda iyileşme görülmüştür. Bunun sonucunda bu çeyreğin başındaki hacim baskısı, çeyreğin ikinci yarısında kazanılan ivme ile kısmen hafifletilmiştir.

Bira grubunda ikinci çeyrekte hem geçtiğimiz senenin hem de beklentilerimizin üzerinde güçlü operasyonel karlılık elde etmiş bulunuyoruz. Satış hacmindeki daralmaya rağmen karlı gelir büyümesine odaklanmamız sonucunda güçlü bir gelir performansı yakaladık. Sıfır Tabanlı Harcama programımızın yanısıra hemen devreye alınan maliyet ve harcama tedbirlerimizin sayesinde karlılığımız desteklenmiştir. Ayrıca böylesine zorlu bir dönemde FAVÖK performansımızdaki artışa ek olarak; işletme sermayesinde ve yatırım harcamalarımızda önemli ölçüde iyileşmeler kaydetmiş olmamızdan ve bira grubu serbest nakit akımını geçtiğimiz senenin ikinci çeyreğine göre ciddi oranda arttırmış olmamızdan da son derece mutluyum.

Türkiye bira operayonlarımızda, geçen seneden beri markalarımıza yatırım yapıyor ve ustalık becerilerimizi geliştiriyoruz. Bu bağlamda, bira ustalarımız, ürünlerimizin daha özgün ve içimi kolay bir tada sahip olmasını sağlayan yeni bir teknik geliştirerek bu teknikle ilgili uluslararası patent başvurusunda bulundular. Bunun sonucunda, KOVİD nedeniyle ilk planladığımızdan tarihten biraz geç de olsa bu çeyreğin sonunda Efes ailesine yeni lezzet, yeni görünüm ve yeni iletişim anlayışı kazandırdığımız “+1” lansmanımızı gerçekleştirdik ve Efes biralarımızı bu yeni yöntemle üretmeye başladık. Henüz karar vermek için erken olsa da tüketicilerden ve pazardan aldığımız olumlu geri dönüşlerden oldukça memnunuz. Lansmanın önümüzdeki dönemde hacim sonuçlarımız üzerindeki olumlu etkisini görmek için de sabırsızlanıyoruz. Bunlara ek olarak, Efes Summer Blue, Varım Limon and Bomonti IPA gibi sezona özel ve ustalığımızı yansıtan ürünlerimizin üçüncü çeyrekte hacimleri destekleyeceğini öngörüyoruz.

Rusya’da ikinci çeyrekteki satış hacmi, birinci çeyreğe göre daha yavaş bir seyirde olsa da, pazardaki yavaşlamaya rağmen büyümeye devam etmiştir. Zorlu rekabet ortamına karşın, değer bazında pazar payımızı hacim bazındaki pazar payına paralel olarak koruyarak dengeli bir pazar payına sahip olmayı sürdürdük ve tüm segmentlerdeki pazar payımızı ya koruduk ya da artırdık. Diğer tüm uluslararası operasyonlarımızda, ikinci çeyrekte hacimlerdeki baskıya rağmen marjlarımızı artırmayı başarmış bulunuyoruz.

Yılın geri kalanında, krizden öğrendiklerimizle KOVİD-sonrası stratejilerimize şekil verecek markalarımıza, tüketicilerimize ve müşterilerimize, dijitalleşme ve finansal disiplinimize odaklanarak önceliklerimizi belirleyeceğiz. Yeni normale olan yolculuğumuzda, tüm çalışanlarımızın güvenliğini ve refahını sağlarken esnek ve çevik olmaya devam edeceğiz.