Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

Yılın ilk çeyreğinde, COVID öncesi dönemin yüksek bazına rağmen, hem bira hem de meşrubat operasyonlarımızda sağlanan güçlü performans sayesinde yıla çok iyi bir başlangıç yaptığımızı belirtmekten son derece mutluyum. Paydaşlarımıza olan taahhütlerimiz doğrultusunda iş sürekliliğimizi sağlamak için gerekli tüm önlemleri aldığımızı belirtmek isterim. Pandeminin etkisi kademeli olarak azaldıkça, pazarlarımızdaki büyüme fırsatlarından yararlanmaya da hazırız. Tüketicilerimizin farklı tercihlerini yakından takip ederken hem popüler segmentteki güçlü markalarımıza odaklanmaya devam ettik hem de değişen tüketici davranışlarına uyum sağlamak için kanal yönetimimize odaklandık. Bu doğrultuda, hacim ve operasyonel karlılıkta beklentilerimizin üzerinde bir performans sergilerken, hem karlılık hem de nakit yaratımında beklenenden çok daha iyi sonuçlar elde ettik.

Pandemiyle ilgili belirsizlikler ve zorluklar, iş yapış şeklimizi ve geleceğe yönelik beklentilerimizi etkilemektedir. Buna rağmen, güçlü marka portföyümüz, ihtiyatlı yatırımlarımız, pazarlarımızdaki lider konumumuz, finansal disiplinimiz ve bilanço gücümüzün sağladığı değer yaratma stratejimize yönelik uygulamalarımıza devam ediyoruz.

Salgının etkisini hafifletmek ve COVID sonrası dönemde karlı büyümeyi sağlamak hedefiyle güçlü yönlerimizi geliştirmek için stratejik önceliklerimize odaklanıyoruz. Bu bağlamda, dijital dönüşüme yönelik girişimlerimize olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. Buna yönelik vizyonumuzun uzun vadeli olmasına rağmen, dijital altyapımıza yaptığımız yatırımlar, kısa vadede kurumsal yeteneklerimizi olumlu yönde etkilemeye başlamıştır. Ayrıca, saygın kuruluşlar tarafından verilen çok sayıda ödülün de sahibi olarak bu konudaki girişimlerimizin sektörde iyi uygulamalar arasında kabul gördüğünü de belirtmekten son derece memnunum.

Efes ailesi markalarının 2020 yılında yeni bir üretim tekniği ile üretilerek Türkiye’de yeniden lansmanının yapılması Şirketimiz için önemli kilometre taşı olmuştur. 2021 yılında Efes Ailesi’nin yeni lezzetini artık Türkiye dışındaki tüketicilerimizle de buluşturuyoruz.

2021 yılının ilk çeyreğinde, pazardaki olumsuz gidişattan ve rekabetten olumsuz etkilenen Ukrayna dışındaki tüm uluslararası bira operasyonlarımızda büyüme sağladık. Bira operasyonlarımıza en büyük katkıyı sağlayan Rusya’nın, üst üste üç yıl gösterdiği büyüme performansının ardından ilk çeyrekte de ivmesini sürdürdüğünü belirtmekten mutluyum. Bu çeyrekte kaydedilen ve başarılı pazar uygulamaları ve değer yönetimi büyümesi ile desteklenen dengeli hacim ve gelir performansı bizi cesaretlendiriyor. BDT ülkelerinde, planladığımızdan daha güçlü bir hacim büyümesi ve marj artışı sağladık. Bu güçlü performans, premium segmentteki üstün performansımızdan kaynaklanmaktadır. Türkiye ise açık satış nokta payının en yüksek olduğu operasyonumuzdur. Türkiye pazarı, yılın ilk iki ayında artan vaka sayıları sebebiyle uygulanan sıkı önlemlerden etkilenmeye devam etmiş, Mart ayında açık satış noktalarının geçici olarak açılması ise baz senaryomuza olumlu etkilemiştir.

İlk çeyrekte yıla güçlü bir başlangıç yapmamız bizi cesaretlendirmiştir. Bunun yanında yılın ikinci yarısına kadar sürdürülebilir bir normalleşme olmasını da beklemiyoruz. Ancak, bu yılki hedeflerimize ulaşmak için zorlukların üstesinden gelmeye hazırız. 2021 yılında normale geçiş sürecinde, değer yaratımının yanısıra üstün finansal sonuçları desteklemek için, tutku ve sorumlulukla keyif mayalamaya devam edeceğiz.