Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

Yıla çok güçlü bir başlangıç yapmamızın akabinde, bu çeyrekte de ya beklentilerimize paralel ya da beklentilerimizin üzerinde sonuçlar elde ettik. Satış hacimlerindeki artış ivmemizi koruyarak, konsolide hacimlerimizin pandemi öncesi seviyeleri aşmasını sağladık. Marka yatırımları ve yenilikler, pazar uygulamaları ve görünürlüğü artırmaya yönelik girişimler, dönem içindeki güçlü hacim performansımıza destek olmuşlardır. Ayrıca ihracatımız, beklentilerimizi önemli ölçüde aşarak karlılığa olan katkısını da artırmıştır. Güçlü hacim performansının yanı sıra, iskonto yönetimi ve değer büyümesine ilişkin odağımız sayesinde, kur etkisinden arındırılmış hektolitre başına ciro artışımız %13,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Sıkı finansal politikamız ve etkin bilanço yönetimi stratejimiz doğrultusunda 2 milyar TL'ye yakın gerçekleşen Serbest Nakit Akımı sonucunda borç kaldıraç oranımız sağlıklı seviyesini korumuştur.

Anadolu Efes'in 500.000.000 ABD Doları tutarında, 7 yıl vadeli, %3,375 kupon faizli Eurobond ihracı ile Tükiye’deki ihraççı şirketler için yeni bir referans noktası oluşturacak önemli bir işlemi daha gerçekleştirdiğini de paylaşmaktan onur ve mutluluk duyuyorum. Başarılı bir ihraç stratejisi izlemenin ve doğru zamanlamanın sunduğu avantajlar sayesinde en ideal sonucu elde ettik ve böylece kendi rekorumuzu kırmış olduk. Bunun yanısıra, geri alım ihalemizin sonucundan da oldukça memnun olduğumu belirtmek isterim. Bu sonuç, yatırımcılarımızın Anadolu Efes'in başarısını takdir ettiklerinin ve yeni ihracımıza katılarak vadelerini uzatma isteklerinin bir göstergesidir.

Anadolu Efes olarak sürdürülebilirliği, tüm çalışanlarımızın ve paydaşlarımızın içselleştirmesi ve sorumluluk duyması gereken uzun yolculuğumuzun en önemli parçası olarak görüyoruz. İlk günden beri, işimizin sürdürülebilir olarak büyümesi için tüm stratejik alanlarda değer yaratmaya öncelik veriyoruz. Bu yıl, ÇSY (ESG) ile ilgili uygulamalarımızı iyileştirme taahhüdümüzü kanıtlamak için Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları rehberi doğrultusunda 2030 Sürdürülebilirlik Hedeflerimizi belirledik. Karbon ayak izimizi azaltmak hedefiyle, 2030 yılına kadar tüm operasyonlarımızda net sıfır karbon salımına ulaşırken aynı zamanda tescilli bir sıfır atık şirketi olmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarımıza ek olarak, toplumsal projeleri ve girişimcileri destekleyerek, sosyal etkimize odaklanarak sürdürülebilir bir gelecek için içinde bulunduğumuz toplumlara yatırım yapmaya devam edeceğiz. Sürdürülebilir kalkınmanın kadınların iş hayatında güçlenmesine bağlı olduğunun bilincindeyiz ve fırsat eşitliğinin bizi daha güçlü kıldığına inanıyoruz. Bu hedeflerimizle birlikte 2030 yılına kadar organizasyonumuzda kadın çalışan oranımızı %30'dan %51'e çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca tüm çalışanlarımız ve paydaşlarımız arasında ücret farkı da dahil olmak üzere cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmaya devam edeceğiz.

Dijital altyapımıza yatırımlarımız devam ederken bu yatırımları BDT ülkelerindeki operasyonlarımızda hızlandırma yönünde aksiyonlar aldık. Türkiye operasyonumuzda dijital dönüşüm konusunda önemli adımlar atmış olup, üretimden satışa daha yalın ve verimli süreçlere yönelik programımızı Moldova'da da başlatmış bulunuyoruz.

Pandemiye ilişkin gelişmeleri ve emtia maliyetlerindeki artışlardan kaynaklanan belirsizlikleri göz önünde bulundurarak, yılın geri kalanı için temkinli olmaya devam ediyoruz. Buna rağmen, güçlü marka portföyümüz, etkin saha uygulamalarımız, dijital altyapımız ve çalışanlarımızın daimi çabaları sayesinde iş hedeflerimizi gerçekleştirecek donanıma sahip olduğumuzu belirtmek isterim. Tutku ve sorumlulukla keyif mayalamaya devam edeceğiz.