Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes İcra Başkanı Can Çaka’nın Değerlendirmesi

Ukrayna’da yaşananlardan dolayı derin üzüntü duyuyorum. En kısa zamanda ortak bir diyalog zemininde buluşulmasını umuyor, düzenin ve barışın yeniden tesis edilmesini diliyorum. Anadolu Efes, 20 yılı aşkın süredir binlerce Rus ve Ukrayna vatandaşı için iş ve binlerce müşteri ve çiftçi için gelir kaynağı olmuştur. Baştan beri durumu yakından takip ediyoruz ve bölgedeki çalışanlarımızla yakın temas halindeyiz. Birinci önceliğimiz, ÇALIŞANLARIMIZIN güvenliğini ve esenliğini sağlamaktır. Ortağımızla birlikte, bu konuda tüm önlemleri aldık. Çalışanlarımızı, ailelerini ve Ukrayna'daki insani yardım çabalarını danışmanlık, barınma ve finansal destek dahil olmak üzere mümkün olan her şekilde destekledik. Daha önce de açıkladığımız üzere, 24 Şubat itibarıyla Ukrayna’daki bira fabrikalarımızı kapattık. 

2022 yılı son iki yılda tecrübe ettiğimiz gibi birçok zorlukla başlamıştır. Pandemiden kaynaklanan arz yönlü kısıtlamalar, emtia fiyatlarının rekor düzeyde yüksek seviyelere ulaşmasına neden olurken fiyatlarda geçtiğimiz seneye göre yüksek artışlar kaydedilmiştir. Ayrıca enerji fiyatlarındaki artış, tedarik zinciri sorunları ve artan girdi maliyetleri, kaçınılmaz olarak tüm operasyonlarımızı etkilemektedir.

Tüm bu zorluklara rağmen, hacimlerde %14 oranında artış, FAVÖK (BNRI) marjında ise 474 baz puanlık iyileşme kaydederek yıla çok iyi bir başlangıç yaptık. Yılın ilk çeyreğinde, açık satış noktalarındaki yasakların kalkmasından da faydalanan tüketici talebinde güçlü bir artış gözlemledik. Tüm operasyonlarımızda müşterilerin ve tüketicilerin muhtemel fiyata artışlarına bağlı olarak bazı erken satın alma eğilimlerine tanık olduk. FAVÖK (BMKÖ) marjındaki iyileşme, değer büyüme stratejimizin iyi yönetilmesinin yanı sıra operasyonel verimlilik ve riskten korunma işlemlerimiz sayesindedir.

Bununla birlikte, yükselen emtia fiyatları ve Çin'de son dönemde gözlemlenen Covid-19 vakalarındaki artış, tedarik zincirine ilişkin devam eden korkuları artırdığı için enflasyon üzerinde baskı yaratabileceğinden yılın geri kalanı için temkinliyiz. Yüksek enflasyonun sonucu olarak yapılacak muhtemel fiyat artışları tüketim üzerinde baskı oluşturabilir. Tüm bunlara rağmen, ilk çeyrekte kaydettiğimiz başarılı sonuçların ardından Ukrayna’dan kaynaklanan hacim kaybı dışında 2022 yılına ilişkin beklentilerimizi koruyoruz.

Yakın zamanda duyurduğumuz üzere ortağımız AB InBev ile AB InBev Efes NV ortaklığındaki kontrol gücü olmayan paylarının Anadolu Efes'e yapılacak satışıyla ilgili aktif görüşmelere başladık. AB InBev'in Bud markasının Rusya'daki üretiminin ve satışının askıya alınmasına ilişkin talebi de yapılacak anlaşmaların bir parçası olarak değerlendirilecektir. Görüşmeler henüz çok erken bir aşamada olup, ilgili duyurular süreç dahilinde usulüne uygun şekilde yapılacaktır. Ana odak noktamız, her iki ülkede de ÇALIŞANLARIMIZIN sağlığını ve esenliğini sağlamaya devam etmektir.

Yılın ilk çeyreğinde elde ettiğimiz güçlü sonuçlar bizi cesaretlendiriyor. Ancak, önümüzdeki risklerin de çok iyi farkındayız. Geçtiğimiz birkaç yıl, benzeri görülmemiş zorlukların üstesinden gelme ve krizden daha da güçlenerek çıkma konusundaki başarımızı kanıtlarken, yılın geri kalanı için hedeflerimize ulaşacağımızdan da şüphem yok.