Efes Rusya'da üçüncü fabrikasını açtı

Moskova Efes Biracılık’ın, Güney Rusya’nın Rostov şehrinde kurduğu yeni bira fabrikası törenle hizmete açıldı.

Efes İçecek Grubu’nun yurtdışı bira faaliyetlerini yürüten Efes Breweries International’ın Rusya’daki iştiraki olan Moskova Efes Biracılık’ın, Güney Rusya’nın Rostov şehrinde kurduğu yeni bira fabrikası törenle hizmete açıldı. 

Törene, Rostov Valisi Vladimir Chubb, Rostov Belediye Başkanı Mikhail Chernishov, Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Iosif Ordjonikidze, Moskova Hükümeti Ulaştırma ve İletişim Bakanı Alexander Belayev, Moskova Hükümeti Endüstri ve Teknoloji Bakanı Birinci Yardımcısı Lev Voldman, Türkiye’nin Rusya Büyükelçisi Taşkent Kurtuluş, Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yazıcı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan ile Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent ve diğer yetkililer katıldı. 

Temmuz ayında faaliyete geçen yeni ve modern Rostov Efes bira fabrikası yıllık 100 milyon litre bira üretim kapasitesine sahip. Rostov fabrikasında halen Efes İçecek Grubu’nun Rusya bira pazarında segment lideri konumunda bulunan “Efes Pilsener” ve “Stary Melnik” markaları üretiliyor. Ayrıca, Moskova Efes Biracılık’ın Ağustos ayında satın aldığı Amstar Bira Fabrikasıyla portföyüne kattığı popüler segmentte bulunan “Beliy Medved” markası ile hızla gelişen alkolsüz bira segmentinde lider konumda olan “Sokol” markasının da Rostov fabrikasında üretilmesi planlanıyor. 

Törende konuşan Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent; “Rostov fabrikası ile beraber Rusya’daki bira üretim kapasitemiz yıllık 500 milyon litrenin üzerine çıktı. Moskova, Rostov ve Ufa’daki üç fabrikamızla, bize çok önemli bir lojistik avantaj sağlayan altın bir üçgen kurduk. Önümüzdeki dönemde bu avantajımız ve kuvvetli markalardan oluşan rakipsiz ürün gamımızla Rusya’daki hızlı büyümemizi devam ettireceğiz.” dedi. 

Moskova Efes Biracılık Moskova Efes Biracılık, Amstar’ın satın alınması sonrasında, Temmuz 2003 itibariyle AC Nielsen verilerine göre, değer bazında yaklaşık %7 pazar payıyla Rusya bira pazarındaki en büyük üçüncü üretici konumuna geldi. Moskova Efes Biracılık Rusya Bira Pazarı’nda, ürettiği “Efes Pilsener” ve “Stary Melnik” markaları ile, sırasıyla lisanslı premium segmentinde %17 ve yerel premium segmentinde %23 pazar payı ile lider konumda. Moskova Efes Biracılık ayrıca Almanya’nın önde gelen bira markalarından “Warsteiner Premium Verum”un da Rusya’daki lisanslı üretimini gerçekleştiriyor. “Sokol” ve “Beliy Medved” Moskova Efes Biracılık’ın Rusya’daki ürün gamını tamamlıyor. 

Efes Breweries International 

Efes Breweries International, Efes İçecek Grubu’nun yurtdışı bira faaliyetlerinin holding şirketi olarak Hollanda’da kuruldu. Faaliyete geçmesinden bu yana geçen dört yıl boyunca satış hacmini yıllık ortalama %135 seviyesinde artıran Efes Breweries International, Adriyatik’ten Çin’e kadar olan bölgede kaliteli premium bira markalarının lider üreticisi konumunda. Efes Breweries International halen Rusya, Romanya, Kazakistan, Ukrayna, Moldova ve Sırbistan’da kurulu 9 bira fabrikası ve 2 malt tesisi ile yıllık 900 milyon litreye yakın bira ve 50 bin ton malt üretim kapasitesine sahip. 2002 yılında toplam bira satışı yaklaşık 320 milyon litreye ulaşan Efes Breweries International’ın 2003 yılı bira satış hacminin, hızlı organik büyüme ve satın almış olduğu bira fabrikalarının katkısı ile 500 milyon litrenin üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. 

Anadolu Efes / Efes İçecek Grubu 

Anadolu Efes, Efes İçecek Grubu’nun halka açık olan ana şirketi ve Efes Breweries International’da %85 oranında iştiraki var. Halen 10 ülkede 14 bira, 4 malt fabrikası ve 9 Coca-Cola şişeleme tesisine sahip olan Efes İçecek Grubu Adriyatikten Çin’e uzanan coğrafyada faaliyet gösteren en büyük içecek gruplarından biri. Efes İçecek Grubu 2002 yılı itibariyle Avrupa kökenli en büyük 10 bira kuruluşu arasında yer alıyor. 2002 yılında 1 milyar litre eşiğine yaklaşan Grubun bira satış hacminin, 2003 yılında da sürdürülen hızlı büyüme ile 1.2 milyar litre civarında gerçekleşmesi bekleniyor.